Verslag: Gewestelijke Finale libre 2e klas klein B.V. Pomerans 1928:

Op 15, 16 en 17 februari 2019 is bij Café Heijdemann te Losser de Gewestelijke finale libre 2e klasse klein gespeeld. De organiserende vereniging B.V. Pomerans 1928 wist weer een finale van hoog niveau binnen te halen wat een kenmerk is voor deze vereniging.

Met deelnemers uit de regio Berkel en Slinge, Doetinchem, Stedendriehoek, en Twente en de voorwaarden zoals die gelden t.a.v. de  Moyenne grenzen van 2.50 tot 4.00 en het aantal te maken caramboles van 90 punten zich gaan opmaken voor deze finale.

De volgende 8 spelers waren uitgenodigd;

B. Vrieze (Dinxperlo), M. Ubbink (Aalten), D. Berendsen (Arnhem), A. Diseraad (Voorst)

F. Notten (Hengelo), H. Verweg (Almelo), J. Jansen (Almelo) J. Hendriksen (Voorst).

Op vrijdagavond 15 februari gingen de eerste wedstrijden van start geleid door arbiters van het District Twente en de schrijvers en wedstrijdleiding van de B.V. Pomerans.

Op de vrijdag was alles nog behoorlijk in evenwicht en stuivertje wisselen bij de bovenste plaatsen. Op de zaterdagmorgen moest eerst het wedstrijdschema worden aangepast omdat speler Johan Jansen zich wegens omstandigheden moest afmelden. Voor het verdere verloop zou dit nu betekenen, dat 7 spelers verder gingen met deze finale. Met dit gegeven konden we deze zaterdag verder en speelde zich al vrij snel de tendens af, dat met een aantal spelers rekening moest worden gehouden. En dat gebeurde ook, Herman Verweg en  ,Frans Notten gingen nu wisselend de ranglijst aanvoeren.

Dit betekende dat er voor beiden nu goede kansen lagen voor de bezetting van plaats 1 en 2.

Uiteindelijk bleek dat ze dit konden vasthouden en de finalepartij voor hun nu een feit was.

In de finalepartij werd al snel duidelijk zich een gelijk opgaande strijd ontspon tussen beide spelers. Toch was Frans Notten degene die na verloop van tijd de leiding ging nemen en dit ook een tijdje wist vast te houden. Maar Herman Verweg gaf zich zomaar gewonnen en vocht zich terug in de wedstrijd. In de slotfase stond Frans Notten nu op 88 punten en met nog 2 punten te gaan een goede kans om dit winnend af te sluiten. Maar Herman kreeg ook nog een kans met zijn aantal van 81 caramboles. Hij zette de spurt erin met een serie van 8 wat hem bracht op 89 caramboles en laat dat ene puntje nou meer! Voor Frans Notten nu zaak om de 2 resterende punten binnen te halen en zich te kunnen verzekeren als winnaar van deze Gewestelijke Finale. Hij slaagde cum laude om dit op zijn naam te zetten en zijn uitzending naar de Nationale Finale te Arnhem op 15 t/m 17 MAART 2019.

Voor de eindrankschikking had dit gevolgen voor Herman Verweg. Na het berekenen van alle gespeelde wedstrijden eindigde Joop Hendriksen nu als tweede en zijn afvaardiging als 1e reserve voor de Nationale Finale te Arnhem. Herman Verweg lang meegedaan voor  plaats 1, moest nu genoegen nemen met de 3e plaats. Na dit spannend slot was er de opwachting voor de prijsuitreiking waar kampioen Frans Notten gehuldigd werd door Wilco Hageneier  voorzitter van het District Twente met een dankwoord aan de organisatie en Café Heijdemann voor het beschikbaar stellen van de lokaliteit. Namens de Pomerans reikte Teun Bergsma de verdere prijzen uit en dank aan de arbiters van het District en de schrijvers van de Pomerans voor hun bijdrage. Met deze afsluiting kan B.V. Pomerans terugzien op  geslaagde Gewestelijke finale en weer opgaat voor de volgende finales.